
Ergonomia
Työskentele ergonomisesti puutarhassa
Puutarhassa työskentely tarjoaa sekä liikuntaa että rentoutumista. Lisäksi saat D-vitamiinia auringosta! Selkäkivun tai hartioiden ja polvien ylikuormittamisen välttämiseksi on hyvä työskennellä oikeassa asennossa. Ergonomiset puutarhatyökalut ovat myös avuksi! Tässä Niclas Zetterberg, produktchef STIHL Norden, kertoo parhaat vinkkinsä.
Kuormita vartaloa tasaisesti – ei liian raskaasti
Puutarhatyökalun tai puutarhalaitteen tulee istua hyvin käteen, eikä sen kanssa työskenteleminen saa tuntua liian raskaalta. Yleensä saatavilla on pienempiä tai kevyempiä malleja, joista voit valita tarvittaessa – kysy neuvoa jälleenmyyjältäsi.
Kehittäessämme kevyitä ja tehokkaita tuotteita akkuvalikoimaamme keskityimme sekä ergonomiaan että ympäristöön. Akkukäyttöisessä pensasleikkurissa on esim. kätevä teleskooppivarsi, jotta säästät selkääsi, ja pitkävartisen pensasaitaleikkurin leikkuuterän kulmaa voi säätää -45 asteesta +90 asteeseen.
Vaihtele tehtäviä ja työasentoa
Sinun ei tarvitse saada kaikkea heti valmiiksi! Käytä puutarhanhoitoon aikaa ja vaihtele tehtäviä – kaiva jonkin aikaa, istuta hetki, kitke hieman ja leikkaa vuorotellen pensasaitaa ja nurmikkoa. Tai anna robottiruohonleikkurin tehdä työ. Jos johonkin sattuu, venyttele ja vaihda tehtäviä välttääksesi staattiset työasennot.
Haravoi ensin vasen käsi ylhäällä ja sitten oikea käsi ylhäällä, jotta et rasita selkää vain toiselta puolelta. Muista pitää hartiat rennosti alhaalla. Mikäli jännität hartioita ylöspäin, verenkierto käsivarsiin vähenee ja väsyt nopeammin. Voit myös käyttää tehokasta ja kevyttä akkukäyttöistä lehtipuhallinta.
Lyhyempi työaika terävillä työkaluilla
Tylsien työkalujen käyttö pidentää työskentelyä puutarhassa, mikä altistaa vartalon tarpeettomalle rasitukselle. Teroita työkalut itse säännöllisin väliajoin – tai vie ne huoltoon lähimmälle jälleenmyyjälle.
Leikkaa pensasaita: Työskentele lantion tai rinnan korkeudella
Mikäli aiot leikata pensasaidan, pyri pitämään pensasaitaleikkuri lantion tai rinnan korkeudella hartioiden ja selän säästämiseksi. Jos pensasaita on korkea, suosittelemme pitkävartista pensasaitaleikkuria, jotta ulotut helposti ylös ja voit jättää tikkaat varastoon.
Nosta vähän kerrallaan – suoralla selällä
Nostatko jotain painavaa? Mikäli mahdollista, nosta vähän kerrallaan. Muista taivuttaa polvet ja pitää selkä suorana. Tartu nostettavaan kohteeseen ja nosta myös katseesi välttääksesi selän taivuttamista itse nostossa. Jos haluat nostaa jotain vain vähän, tue kyynärpäät polviin selän säästämiseksi. Onko matka pitkä? Käytä kottikärryjä! Tai pyydä apua.
Kastele kasvimaa ilman selkäkipua
Aiotko kastella kasvimaata? Älä täytä 10 litran kastelukannua täyteen, jos se tuntuu liian raskaalta! Ota puoliksi täytetty kastelukannu kumpaankin käteen välttääksesi selän ja hartioiden rasittamista vinossa asennossa. Ota vesiletku avuksi tai aseta kastelukannut kottikärryyn, jos matka on pitkä.
Ota jalat avuksi kaivamisessa
Aiotko kaivaa? Valitse vyötärölle ulottuva lapio, joka ei ole liian raskas. Taivuta polvet ja lonkat kunnolla, ja anna jalkalihasten tehdä työ selän säästämiseksi!
Käytä puutarhajakkaraa – ja kasvata lavakauluksessa
Kukkapenkkien kitkeminen pitkään kyykkyasennossa rasittaa kenen tahansa selkää ja polvia. Helpota työtä käyttämällä puutarhajakkaraa, jossa voit muuttaa istuma-asentoa. Kasvata lavakauluksessa, joita voit pinota useita päällekkäin, kunnes olet saavuttanut halutun korkeuden – sinun ei tarvitse kumartua liian alas.
Työskentele suorin rantein
Ranteet rasittuvat helposti, koska et yleensä tunne kipua ennen kuin on liian myöhäistä – pidä siksi ranteesi mahdollisimman suorina.
Venyttele jälkeenpäin
Ota puutarhanhoito liikuntana ja venyttele sen jälkeen! Työn aikana tehdyt niin sanotut vastaliikkeet ovat täydellisiä. Venytä rasittunutta aluetta, niin liikkuvuus palautuu.