Vinkkejä & inspiraatiota
Puiden leikkaus
Miten hedelmäpuut leikataan?

Puiden leikkaus

Hedelmäpuu voi hyvin, jos se saa jatkuvaa hoitoa. Nuoret puut kannattaa leikata kevättalvella hyvän kasvun takaamiseksi, kun taas vanhemmat puut leikataan HES-kaudella (heinä-, elo- ja syyskuu). Vältä tavalliset virheet. Opettele leikkaamaan oikein, niin puistasi tulee sekä terveitä että kauniita:

1. Suunnittele työ – säästä oikeat oksat

Monet tekevät virheen säästäessään väärät oksat. Mieti mihin suuntaan oksat kasvavat ja säästä ulospäin kasvavat oksat, jotta säilytetyt oksat saavat riittävästi valoa.

2. Vältä haavoittamasta puuta

Mieti miten sahaat, jotta puuhun ei jää suuria ja hitaasti paranevia haavoja. Varo irrottamasta enempää kuorta kuin on tarpeen, jotta puu ei haavoitu. Aloita leikkaamalla ensin alhaalta ja sitten ylhäältä, kunnes leikkuukohdat kohtaavat toisensa.

3. Älä leikkaa liikaa

Ole varovainen, mikäli puuta ei ole leikattu pitkään aikaan, jotta et leikkaa liikaa kerralla. Leikkaa tänä vuonna vain vähän ja ensi vuonna enemmän. Pitkävartisella oksasahalla ulotut korkealla kasvaviin oksiin. Sinun ei tarvitse kiivetä korkealle puuhun, mistä voisit pudota ja loukkaantua.

Onnea matkaan!

 

suositellut tuotteet

GHE 140 L
PUUTARHAHAKKURIT
MSA 140 C-B
MOOTTORISAHA

Saatat pitää myös näistä