Vinkkejä & inspiraatiota
Muistilista: Näin perustat oman kompostisi puutarhaan
Muistilista kompostin perustamiseen

Muistilista: Näin perustat oman kompostisi puutarhaan

Miten perustetaan oma komposti puutarhaan? Tarvitaanko säiliö vai voiko jätteet vain kerätä kasaksi? Tehokkaan hajoamisen saamiseksi ja aloittamisen helpottamiseksi olemme koonneet yksinkertaisen muistilistan kaikille, jotka haluavat perustaa kompostin puutarhaan:

1. Valitse sopiva paikka
– suojassa auringolta ja tuulelta

Valitse mielellään syrjäinen paikka, joka on suojattu tuulelta ja suoralta auringonvalolta, jotta komposti säilyttää kosteutensa optimaalista hajoamista varten. 

2. Rakenna kehikko

Kasan muodostaminen suoraan maahan toimii hyvin, mutta kompostista huolehtiminen on sekä mukavampaa että helpompaa, jos rakennat yksinkertaisen kehikon laudoista tai lavakauluksista – tai ostat valmiin kompostisäiliön.

3. Laita pohjalle lehtiä ja oksia

Aloita kompostin perustaminen asettamalla pohjalle kerros lehtiä, oksia ja risuja – mielellään suoraan maahan, jotta sekä ilma että madot ja muut hajottajat löytävät helposti tiensä kompostiin. Laatat, sora tai muu kova maaperä sopivat myös hyvin alustaksi, koska hajottavat kuitenkin löytävät kompostin. 

4. Lisää vanhaa kompostia
– tai kompostiherätettä

Mikäli naapurilla on vanha komposti, voit ottaa siitä hieman matoja ja muita hajottajia sisältävää multaa, niin prosessi alkaa nopeammin. Voit myös lisätä hieman lannoitetta tai ostaa niin sanottua "kompostiherätettä", joka on täynnä prosessin käynnistäviä mikro-organismeja.

5. Täytä materiaalilla
– sekoita tuoretta ja lakastunutta

Mikäli komposti koostuu tuoreen materiaalin sekoituksesta, (joka sisältää runsaasti typpeä), kuten ruohosilpusta ja ruoantähteistä, johon on kerroksittain lisätty lakastuneita materiaaleja, (jotka sisältävät runsaasti hiiltä), kuten vanhoja kuivia lehtiä, olkia ja oksia – voi komposti hyvin ja vältyt pahoilta hajuilta.

6. Mitä pienempiä osia, sitä nopeampi hajoaminen

Jos aiot heittää kompostiin munankuoria, leipää, talouspaperia tai paksuja hedelmänkuoria, pilko ne ensin, jotta prosessi sujuu nopeammin. Oksat, lehdet ja lakastuneet kukat voidaan helposti hienontaa hakkurilla, jotta ne muuttuvat kompostissa nopeammin mullaksi. Älä hienonna kaikkea materiaalia, jotta komposti pysyy ilmavana. Piikkipaatsaman, magnolian, alppiruusun ja tammen lehdet ja oksat hajoavat erittäin hitaasti, joten ne kannattaa silputa hakkurilla. 

7. Välty pahoilta hajuilta kompostoidessasi ruoantähteitä

Mikäli kompostoit runsaasti ruoantähteitä, komposti voi ruveta haisemaan pahalle. Sen välttämiseksi on olemassa yksinkertainen keino! Lisää joukkoon vähäravinteista materiaalia, kuten olkia, lehtiä ja haketta, niin haju häviää pian – ja lisäksi hajoaminen sujuu nopeammin! Kaiva jätteet syvemmälle kompostiin, jotta ne eivät houkuttele eläimiä juhla-aterialle.

8. Kääntele silloin tällöin

Käännä mielellään kompostia lisätessäsi uuden kerroksen, niin hajoaminen tapahtuu nopeammin. Jotkut kääntävät kompostin vain kerran kaudessa, mutta mitä enemmän ilmaa virtaa kompostiin, sitä nopeammin se kompostoituu.

9. Kastele tarvittaessa

Mikäli kesällä on kuivaa, saatat joutua kastelemaan kompostia muutaman kerran, jotta hajoaminen ei pysähdy. Kompostin tulee olla yhtä kostea kuin puristettu pesusieni. Jos sinulla on kompostikasa ilman säiliötä, voit peittää sen mm. ruohosilpulla, lehdillä tai oljilla kosteuden säilyttämiseksi.

10. Peitä oljilla tai ruohosilpulla – ja odota

Kun komposti on täynnä, peitä se esim. ruohosilpulla tai oljilla ja odota. Kun komposti on muuttunut mullaksi, se on valmista käyttöön. Prosessi kestää muutamasta kuukaudesta 1 vuoteen. Voit käyttää kompostia maanparannusaineena ja lannoitteena istutuksillesi! Jos et malta odottaa, voit kaivaa puolivalmiin kompostin hedelmäpuiden ja marjapensaiden ympärille, jotta ne saavat lisäravintoa.

11. Seulo pois hajoamaton materiaali

Seulo valmis komposti ja poista tikut, maissintähkät ja muu mahdollinen materiaali, joka ei ole hajonnut, mutta on toiminut hyvin tehokkaina ilmataskuina kompostissa. Sen jälkeen komposti on valmis sekoitettavaksi kasvimaahan! Eikö olekin hieno tunne, kun on tuottanut omaa istutusmultaa?

Mitä EI saa laittaa kompostiin?

Itsestään selvien materiaalien, kuten muovin, metallin, lasin, kumin ja tekstiilien, lisäksi on hyvä muistaa, että kompostiin ei saa laittaa seuraavia materiaaleja:

  • Rikkaruohot 
    Vältä rikkaruohojen laittamista kompostiin, sillä siemenet voivat kulkeutua kompostin mukana istutusmultaan, jolloin saat entistä enemmän rikkaruohoja.
     
  • Kokonaiset lehdet
    Silppua lehdet hakkurilla estääksesi niiden tarttumista toisiinsa, jolloin hajoaminen voi kestää kauan.
     
  • Liha- ja maitotuotteet
    Vältä liha- ja maitotuotteiden, kuten makkaroiden ja juustojen, lisäämistä avokompostiin, jotta ne eivät houkuttele sinne esimerkiksi rottia.
     
  • Loisia sisältävät kasvit
    Loisia sisältäviä tai jonkin taudin saastuttamia kasveja ei kannata laittaa kompostiin, koska tartunta voi levitä edelleen multaan ja viljelmiin.

Onnea kompostointiin!
 

suositellut tuotteet

GHE 150
PUUTARHAHAKKURIT
BGA 57
LEHTIPUHALLIN

Saatat pitää myös näistä