Vinkkejä & inspiraatiota
Nurmikkokoulu – valmistele nurmikko kevätsesonkia varten

Nurmikkokoulu – valmistele nurmikko kevätsesonkia varten

Kevät on saapunut ja tuonut mukanaan toiveet lämpimistä päivistä ja vehreistä puutarhoista. On aika valmistella puutarha tulevaa sesonkia varten. Gräspoddenin Melker ja Erik antavat vinkit, joilla valmistelet nurmikkosi parhaalla tavalla.

Nurmikosta huolehtiminen on helpompaa kuin uskotkaan, ja lämpötilan noustessa puutarhassa on paljon tekemistä. Yksi tämän sesongin tavallisimpia ja useimmiten toistuvia ongelmia on nurmikolla esiintyvä sammal, jonka syynä on useimmissa tapauksissa ravinteiden puute.  

Siisti ja haravoi nurmikko

Ensimmäinen tehtävä on yksinkertaisesti nurmikon siistiminen. Haravoi varovasti pois oksat, kivet, lehtikasat tai muut irtonaiset roskat, jotta nurmikko saa nyt keväällä mahdollisimman paljon auringonvaloa ja jotta säästät ruohonleikkuria, joka otetaan käyttöön parin viikon kuluttua.

Tarkista ja puhdista ruohonleikkuri

Tarkista ja puhdista ruohonleikkurisi niin, että se on ehjä ja siisti ennen sesongin alkua. Poista viime sesongilta jäänyt ruohosilppu ja tarkista terät. Mikäli sinulla on robotti, kannattaa tarkistaa myös ettei nurmikolla olevassa rajakaapelissa ole vaurioita ja että se sijaitsee juuri niillä vyöhykkeillä, joilla haluat robotin leikkaavan.

Aloita leikkaaminen. Nurmikko ei koskaan aloita kasvua lannoittamalla.

Kun nurmikko on siisti ja ruoho alkaa kasvaa, on aika aloittaa leikkaaminen varovaisesti. Ota huomioon, että nurmikko ei koskaan aloita kasvua lannoittamalla, vaan maaperän lämpö käynnistää kasvuprosessin. Vasta kun olet leikannut nurmikkoa 2–3 viikon ajan ja näet sen kasvavan kunnolla, on vuoden ensimmäisen lannoituksen aika.

Robottiruohonleikkuri

Nurmikkoa ei tarvitse lannoittaa yhtä paljon, jos sinulla on robottiruohonleikkuri. Ruohosilppu itsessään on erittäin typpirikasta ja toimii luonnollisena lannoitteena. Robottiruohonleikkuri on myös erittäin tehokas juuri sammalta vastaan. Sammal ei pidä siitä, että sen päällä kuljetaan. Puutarhassa sammalta onkin usein pohjoispuolen varjoisissa paikoissa, joissa ei juuri liikuta. Siksi ruohoa lyhyin väliajoin ja eri suuntiin leikkaavasta robottiruohonleikkurista on hyötyä nurmikolle ja haittaa sammalelle. Pari viikkoa kestäneen kevätsään ja robottiruohonleikkurin leikkuiden jälkeen ruoho valtaa alaa yhä enemmän ja enemmän.

Voidaankin siis todeta, että kevääseen valmistautuminen tarkoittaa terveen nurmikon kasvun edistämistä. Kasvava ja runsaasti ravinteita sisältävä ruoho torjuu luonnollisesti sammalta ja rikkaruohoja. Onnea kevätsiivoukseen!
 

SUOSITELLUT TUOTTEET

iMOW® 5
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
iMOW® 7 EVO
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
RMA 239 C
AKKURUOHONLEIKKURI