Vinkkejä & inspiraatiota
Nurmikkokoulu – näin voimme lisätä biologista monimuotoisuutta puutarhassa

Nurmikkokoulu – näin voimme lisätä biologista monimuotoisuutta puutarhassa

Biologinen monimuotoisuus, joka on maapallon kaikkien ekosysteemien ja elämän perusta, vähenee merkittävästi. Sen seurauksena esimerkiksi luonnonvaraiset mehiläiset ja tarhamehiläiset ovat erittäin uhanalaisia Ruotsissa. Pölyttäjät ovat meille uskomattoman tärkeitä sadon saamiseksi. Mutta on asioita, joita voimme tehdä biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja lisäämiseksi puutarhoissamme. Pienillä muutoksilla voi olla suuri merkitys. Gräspoddenin Melker ja Erik kertovat tässä parhaat vinkkinsä.

Luo vaihtelua

Luo vaihtelua erikorkuisilla nurmialueilla ja anna osan puutarhasta kasvaa villinä. Mikäli mahdollista, perusta mielellään pieni kukkaniitty puutarhaan. Niityllä kasvaa mehiläisten rakastamia erilaisia niittykukkia, ja on myös mukava voida poimia kukkakimppu heti oven ulkopuolelta. Ja jos et halua villin kasvuston näkyvän, anna sen kasvaa liiterin takana tai puiden ympärillä.

Kukkivia kasveja alkukeväästä loppukesään asti

Varmista, että puutarhassasi on kukkivia kasveja aina alkukeväästä loppukesään asti. Valitse puutarhan monimuotoisuutta edistäviä kasveja, jotka tarjoavat erityyppistä ravintoa, kuten marjoja, hedelmiä, siemeniä, lehtiä, erilaisille eläimille. Laventeli tai tuoreet mausteet ovat esimerkkejä kasveista, jotka on helppo istuttaa ruukkuun ja kukkapenkkiin ja jotka sopivat sekä parvekkeelle että puutarhaan.

Vesi on sekä kaunis elementti että hyväksi eläimille

Ravinnon lisäksi eläimet tarvitsevat myös vettä, joten puutarhaan kannattaa luoda vesielementti. Se voi olla suurehko lampi tai pieni lintujen juoma-allas.

Asuinpaikkoja pieneläimille

Luo asuinpaikkoja eläimille. Ripusta linnun- ja lepakonpönttöjä ja vie ruohosilppu, oksat ja vastaavat aineet kompostiin. Osta mehiläisille hyönteishotelli tai rakenna sellainen helposti itse poraamalla halkoon pieniä reikiä.

Robottiruohonleikkuri

Mikäli aiot hankkia robottiruohonleikkurin, kannattaa istutusten paikat suunnitella ja merkitä ennen rajakaapelin asettamista ja asentamista. Se helpottaa sekä robottiruohonleikkuria että puutarhasuunnittelua ja estää robottiruohonleikkuria ajamasta biologista monimuotoisuutta edistävien istutusten yli. Vinkki sinulle, jolla on robottiruohonleikkuri! Siirrä rajakaapelia noin puoli metriä ja anna ruohon kasvaa. Näin nurmelle kasvaa erilaisia ruoholajeja, kuten suosittua valkoapilaa, jotka ovat hyvää ruokaa pölyttäjille. 
 

SUOSITELLUT TUOTTEET

iMOW® 5
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
iMOW® 7 EVO
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
RMA 239 C
AKKURUOHONLEIKKURI