Vinkkejä & inspiraatiota
Suuri leikkuuopas: Näin leikkaat nurmikon
Näin leikkaat nurmikon kesällä

Suuri leikkuuopas: Näin leikkaat nurmikon

Säännöllinen leikkuu oikealla korkeudella on vihreän ja hyvinvoivan nurmikon salaisuus. Kuinka usein tulisi leikata? Mikä korkeus tulisi valita? Seuraa näitä asiantuntijoiden nurmikonleikkuuvinkkejä, niin naapurisi vihertävät kateudesta kilpaa nurmikkosi kanssa.

Milloin on paras aika leikata nurmikko?

Nurmikko voidaan leikata milloin tahansa puutarhakauden aikana huhti-toukokuusta syys-lokakuuhun, mikäli se ei ole liian märkä. Vältä kuitenkin varhaisia ​​aamuja ja myöhäisiä iltoja, jotta et häiritse naapureitasi tai eläimiä, jotka liikkuvat hämärässä. Valitse akkukäyttöinen ruohonleikkuri tai robottiruohonleikkuri, sillä ne ovat erittäin hiljaisia.

Kuinka usein nurmikko tulisi leikata?

Mikäli nurmikko leikataan usein, ruoho leviää ja muuttuu tiheämmäksi ja vihreämmäksi. Täydellisen nurmikon saavuttamiseksi ruoho tulisi leikata sesonkiaikana vähintään kerran viikossa. Mikäli nurmikko kasvaa yli 2,5 cm viikossa, se kannattaa leikata kahdesti viikossa. Jos kaksi kertaa viikossa tuntuu liian työläältä, valitse robottiruohonleikkuri. Varjossa olevat nurmikot kasvavat hitaammin – leikkuu kerran viikossa riittää.

Kuinka lyhyeksi nurmikko tulisi leikata?

3–5 cm:ä on yleensä sopiva korkeus puutarhakauden aikana. Pidempi ruoho houkuttelee rikkaruohoja ja punkkeja. Mikäli leikkaat ruohon liian lyhyeksi, nurmikko saattaa kuivua kesän kuumuudessa, koska lyhyempi ruoho ei kestä kuivuutta yhtä hyvin. Etkö ole varma, kuinka leikkuukorkeutta muutetaan? Tarkista käyttöohjeesta.

Jätä nurmikko pidemmäksi syksyllä

Nosta leikkuukorkeutta syksyn lähestyessä. Viimeisen ruohonleikkuun jälkeen jätä ruoho hieman korkeammaksi, kuin yleensä kesällä. Se auttaa nurmikkoa selviytymään talvesta mahdollisimman hyvin.

Pitkä nurmikko? Älä leikkaa enempää kuin 1/3 kerrallaan – äläkä kävele nurmikolla ennen leikkuuta

Mikäli nurmikolla on erittäin pitkä ruoho, älä leikkaa sitä 3–5 cm:n korkuiseksi yhdellä kertaa. Leikkaa sen sijaan korkeintaan kolmasosa korkeudesta kerrallaan jaettuna useille päiville. Muutoin saatat vahingoittaa ruohonkorren puolivälissä olevaa kasvukohtaa. Jätä leikkuiden väliin päivä tai kaksi, jotta ruoholla on aikaa nousta. Vältä myös nurmikolla kävelyä ennen leikkuuta, ettei ruoho tallaannu ja että ruohonleikkuri pystyy leikkaamaan sen.

Kuinka leikataan juuri kylvetty nurmikko?

Oletko äskettäin kylvänyt uuden nurmikon tai tehnyt paikkakylvön nykyiselle nurmikolle? Odota, kunnes uusi ruoho on saavuttanut 8–10 cm:n korkeuden, ennen kuin leikkaat sen ensimmäisen kerran. Leikkaa se enintään 5–6 cm:n korkuiseksi, mutta älä leikkaa enempää kuin kolmasosa ruohon pituudesta kerrallaan!

Voiko nurmikon leikata sateen jälkeen?

Vältä märän ruohon leikkaamista, koska kostea ruoho tarttuu helposti ruohonleikkurin pohjaan. Mikäli sinun kuitenkin täytyy leikata, huomioi nämä vinkit:

  • • Vältä kävelyä nurmikolla ennen leikkuuta, sillä märkä ruoho painuu helposti alas ja jää leikkaamatta.
  • • Tyhjennä keruusäiliö, kun se on puoliksi täynnä, sillä märkä ruoho on raskaampaa kuin kuiva.
  • • Varmista, että ruohonleikkurin terä on terävä, muuten se repii ruohonkorret irti ja voi vahingoittaa nurmikkoa.
  • • Kun leikkaat märkää ruohoa, valitse korkeampi leikkuukorkeus (noin 6 cm). Leikkaa nurmikko uudelleen matalammaksi sen kuivuttua.

Voinko leikata nurmikon lannoituksen jälkeen?

Leikkaa nurmikko 2–3 päivää ennen lannoitusta. Näin ruoho imee ravintoaineet paremmin. Tai odota muutama päivä, kunnes et enää näe lannoitetta nurmikolla.

Lue ruohonleikkurin käyttöohjeet ennen kuin aloitat

Onko sinulla uusi ruohonleikkuri? Lue aina käyttöohjeet ennen nurmikonleikkuuta, jotta käytät ruohonleikkuria oikein. Se on turvallisempaa – ja ruohonleikkuri kestää pidempään.

Pidä ruohonleikkurin terä terävänä

Tylsä terä repäisee ruohon irti leikkuun sijaan ja jättää ruman leikkuupinnan, mikä lisää kuivumisen ja bakteeritartunnan riskiä. Ruohonleikkurin terä kannattaa teroittaa säännöllisesti tyylikkään lopputuloksen saavuttamiseksi – joko itse tai asiantuntijan avulla. Kauden loppu on yleensä juuri sopiva aika teroittamiseen, jotta ruohonleikkuri on valmiina seuraavan kevään haasteisiin. Onko terä kulunut tai vahingoittunut? Ota yhteyttä jälleenmyyjään, mikäli terä täytyy vaihtaa.

Kuinka rinne leikataan?

Onko nurmikossasi rinne, joka tulisi leikata? Vältä kävelemistä ylös ja alas rinnettä leikatessasi, vaan kävele sen sijaan edestakaisin, reunasta reunaan. On työlästä kävellä ylös ja alas, ja ruohonleikkuri voi kaatua päällesi.

Leikkaa keskeltä – ja viimeistele reunat trimmerillä

On tehokkainta leikata suuret alueet ruohonleikkurilla ja siistiä hankalat reunat kätevällä ruohotrimmerillä.

Jätä leikkuujäte keräämättä – saat vihreämmän nurmikon

Mikäli leikkaat vähän, usein ja ilman kerääjää (ns. mulching), saat täydellisen lannoitteen nurmikolle leikkuujätteestä, joka palauttaa ravinteita maaperään. Lisäksi säästät aikaa, kun sinun ei tarvitse tyhjentää keruusäiliötä. Älä päästä leikattavaa ruohoa liian pitkäksi, jottei se muodosta paakkuja. Paakut voivat tukahduttaa alla olevan ruohon, kehittää hometta ja jättää paljaita kohtia.

Leikkaa suorat, päällekkäiset linjat – ja vaihda suuntaa

Näkyykö nurmikossa raitoja? Leikkaa päällekkäiset linjat noin pyörän leveyden verran saadaksesi tasaisemman lopputuloksen. Mikäli raidat erottuvat mielestäsi edelleen liian selvästi, leikkaa nurmikko useammin. Voit myös hankkia robottiruohonleikkurin, sillä ne leikkaavat usein ja ristiin rastiin, jolloin ei muodostu raitoja. Eri suuntiin leikkaaminen edistää ruohon leviämistä – saat tiheämmän ja vihreämmän nurmikon.

Onnea matkaan!

suositellut tuotteet

iMOW® 5 EVO
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
RMA 339 C
Akkuruohonleikkuri

Saatat pitää myös näistä