Vinkkejä & inspiraatiota
Puutarhan kevätsiivous

Puutarhan kevätsiivous

Kääri hihat ylös, pue kumisaappaat jalkaan ja lähde ulos. Vihdoinkin on kevät ja aika siistiä talon seinustat ja puutarha. Täältä löydät parhaat siistimisvinkkimme tulevaa sesonkia varten aina pensasaitojen ja pensaiden leikkuusta kulkuväylien, ulkotilojen ja puutarhakalusteiden puhdistamiseen. 

1. Haravoi lehdet ja risut

Talven aikana nurmikolle on kerääntynyt pieniä oksia ja lehtiä. Nämä roskat on nyt hyvä haravoida pois, jotta nurmikko herää eloon ja saa tarpeeksi valoa, lämpöä ja ilmaa alkaakseen kasvaa. Samalla voit möyhiä maata hieman ja valmistaa kukkapenkit uusia istutuksia varten.

2. Tee kevätsiivous ulkotilaan ja puutarhakalusteille 

Talvi on jättänyt jälkensä myös ulkotilaan ja puutarhakalusteisiin. Ne on helppo pestä puhtaaksi painepesurilla. Monissa painepesureissa on myös fiksuja lisävarusteita, kuten patiopesuri, pyörivä pesuharja ja puhdistussarja. Mikäli sinulla on puiset puutarhakalusteet kannattaa ensin kokeilla puhdistusta pienelle alueelle, jotta näet, kuinka puu reagoi puhdistusaineeseen. Puukalusteet saattavat myös vaurioitua liian korkeasta paineesta, joten muista säätää painepesuri ennen huuhtelua. Hyväksi havaittu keino levien poistamiseen on sekoittaa 2 dl etikkaa ja muutama tippa tiskiainetta litraan lämmintä vettä. Levitä seos juuriharjalla puhdistettavalle alueelle ja viimeistele painepesurin alimmalla teholla.

Talvi on jättänyt jälkensä myös kulkuväylille ja pihateille. Poista lehdet ja roskat kätevästi lehtipuhaltimella. Mikäli haluat tehostaa työskentelyä, käytä yhdistettyä lehtipuhallinta ja -imuria, niin sinun ei tarvitse kerätä lehtiä jälkikäteen. Viimeistele huuhtelemalla puhtaaksi painepesurilla. 

3. Kiiltävä julkisivu ja puhdistetut vesikourut

Altistuttuaan lumelle, sateelle ja tuulelle pitkän aikaa saattaa talon julkisivu tarvita perusteellisen kevätpuhdistuksen. Se voi tuntua raskaalta ja aikaa vievältä tehtävältä, mutta oikeilla varusteilla saat työn hetkessä valmiiksi. Talon seiniä pestäessä ei korkea paine ole välttämättä tärkeintä. Mikäli paine on liian korkea, on olemassa vaara, että väri häviää ja kosteus pääsee tunkeutumaan sisään, mikä puolestaan voi aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita ulkopuolelle. Käytä puhdistusainetta alhaalta ylöspäin. Anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele sen jälkeen painepesurilla. Työskentele matalalla tai kohtalaisella paineella. 

Vesikourut saa kätevästi puhdistettua lehdistä ja sammalesta taivutetulla suihkuputkella, joka on helppo asentaa painepesuriin. 

4. Puiden, pensasaitojen ja pensaiden leikkaaminen

Puut, pensaat ja pensasaidat tarvitsevat uuden leikkuun heti pakkasten loputtua. On tärkeää erottaa aikaisin kukkivat kasvit ja kesällä kukkivat kasvit. Aikaisten kasvien tulee olla kukkineet ennen kuin ne leikataan. Kesällä kukkivista kasveista tulee sen sijaan leikata puolet tai kaksi kolmasosaa aikaisin keväällä.

Puut ja pensaat voi leikata kevättalvella, mutta ne on parasta jättää rauhaan niiden alkaessa kukkia ja vihertyä ja leikata vasta kukinnan jälkeen. Vaurioituneet tai kuihtuneet oksat voidaan leikata pois. Vanhojen puiden kanssa tulee mielellään odottaa leikkuuta HES-jaksoon saakka, joka on heinäkuusta syyskuuhun.

5. Poista villinä kasvavat pensaat 

Villinä kasvavat kasvit ja vesakot aitojen, pensasaitojen tai puiden viereltä on helppo poistaa trimmerillä. Saatavana on useita akkukäyttöisiä ja johdottomia malleja, joissa on alhainen melutaso. Ne eivät häiritse naapureita ja antavat lisää liikkumisvapautta puutarhatöiden aikana. 

6. Siisti ja istuta uudestaan

Poista lehdet ja leikkaa pois vanhat kasvien jäännökset kukkapenkeistä. Nyt myös joitakin rikkaruohoja on saattanut alkaa ilmestyä. Aikainen siistiminen helpottaa rikkaruohojen kitkemistä myöhemmin. 

Pensaiden ja perennojen väliin voi jättää hieman lehtiä ja kasvien jäännöksiä, koska ne maatuvat ja ravitsevat maaperää. Kerää jäljellä olevat roskat koriin tai kottikärryihin. Suosittelemme silppuamaan oksat ja lehdet puutarhahakkurilla, jotta ne maatuvat nopeammin ja antavat ravinteita puille, pensaille ja muille kasveille. 

Siistimisen jälkeen alkaa kaikkein hauskin tehtävä: uusien kasvien istuttaminen. Heti kun hallanvaara on ohi, voidaan istuttaa ensimmäiset astiataimet ja muutaman viikon kuluttua on mukuloiden ja kevään kukkasipulien, kuten daalioiden, aika. 

Onnea kevätsiivoukseen!
 

suositellut tuotteet

FSA 57
Akkutrimmeri
BGA 57
LEHTIPUHALLIN
GHE 140 L
PUUTARHAHAKKURIT

Saatat pitää myös näistä