Vinkkejä & inspiraatiota Puutarhanhoito Pikaopas unelmien puutarhaan – ympäri vuoden

Puutarhavinkit kevääksi, kesäksi, syksyksi ja talveksi

Pikaopas unelmien puutarhaan – ympäri vuoden

Milloin oksat pitää leikata? Kuinka lyhyeksi nurmikko tulee leikata? Puutarhuri Lisa Andersson antaa parhaat vinkkinsä puutarhatöiden suunnitteluun ja kukoistavaan puutarhaan – ympäri vuoden.

KEVÄT

Kevätsiivous

Poista pudonneet oksat, lehdet ja lakastuneet kasvit. Jos lehtiä on paljon, poistat ne helposti lehtipuhaltimella. Lakaise portaat ja vaihda talviset kuusenhavut ja haalistuneet koristepensaat keväisiin orvokkeihin. Siivoa kasvihuone ja istutuslaatikot valmiiksi.

Poista kevään ensimmäiset rikkaruohot

Jos kevät on lämmin, ilmestyvät rikkaruohot nopeammin kuin uskotkaan. Mitä nopeammin aloitat rikkaruohojen poistamisen, sitä helpommin pidät ne poissa!

Lannoita nurmikko

Talven vaihtuessa kevääksi ja nurmikon alkaessa kuivua voit vauhdittaa ruohon kasvua lannoittamalla sitä. Lannoita sen jälkeen kerran tai kahdesti juhannukseen asti. Käytä mielellään pitkävaikutteista orgaanista lannoitetta. Silloin sinun ei tarvitse kastella jälkikäteen tai odottaa lannoittamisen kanssa kunnes sataa (jotta lannoite ei polta nurmikkoa niin, että se muuttuu ruskeaksi). Levitä kompostimultaa tai lehmänlantaa kukkapenkkeihin ja kasvimaalle.

Pidä silmällä kevääseen herääviä tappajaetanoita

Mitä aikaisemmin aloitat niiden hävittämisen, sitä vähemmän niillä on aikaa lisääntyä. Mikset asettaisi kupariteippiä istutuslaatikoiden ja ruukkujen ympärille tai rakentaisi olutansaa jo nyt? Löydät lisää vinkkejä täältä.

Leikkaa nuoret puut ja pensasaidat

Kevät on hyvä aika leikata nuoret puut, jotta ne saavat hieman lisää vauhtia kasvuun. Leikkaa myös pensasaidat, koristepensaat ja ruusut ja poista ei-toivotut vadelma- ja karhunvatukkaversot. Haluatko vinkkejä omenapuun leikkaamiseen? Klikkaa tästä.

Tarkista puutarhakoneesi

Mikäli sinulla ei vielä ole hyvin toimivia puutarhakoneita sekä lapioita ja puutarhakäsineitä, kannattaa tarkistaa kaikki tarvikkeet ja täydentää niitä tarvittaessa. Se tekee puutarhanhoidosta sekä kevyempää että hauskempaa! Vinkki! Valitse akkukäyttöiset tuotteet ja sinun ei tarvitse tietää eri polttoaineista ja voit työskennellä täysin ilman melua ja pakokaasuja. Täydellinen ratkaisu on kätevä STIHL AK -järjestelmä, joka sisältää trimmerin, moottorisahan, pensasleikkurin, lehtipuhaltimen ja ruohonleikkurin, joihin käy sama akku ja laturi. Tutustu niihin täällä.

KESÄ

Nurmikonleikkuu

Kesällä panostamme nurmikonleikkuuseen. Jotta nurmikosta tulisi kaunis, se tulisi leikata usein, mieluiten kolmen tai neljän päivän välein. Robottiruohonleikkuri on optimaalinen ratkaisu – sinun ei tarvitse leikata eikä haravoida itse eikä tyhjentää keruusäiliötä. Lisäksi se lannoittaa nurmikon silppuamalla ruohon hienoksi. Joten älä ihmettele, jos sinulla on pian naapuruston vihrein nurmikko! Ensimmäisessä leikkuussa ruohon korkeuden tulisi olla n. 6–8 cm, jotta ruoho lähtee kasvamaan. Myöhemmin alkukesällä voit laskea korkeuden 4–5 senttimetriin. Nosta korkeus keskikesällä uudelleen 6–8 senttimetriin, jotta ruoho pysyy hieman pidempänä eikä kuivu yhtä helposti. Ruohonjuurien pituus on peilikuva ruohon pituudesta maanpinnan yläpuolella. Syksyn tullessa laske korkeus taas 4–5 senttimetriin. Tutustu iMOW-robottiruohonleikkuriin.

Leikkaa vahvarunkoiset puut

Heinä-, elo- ja syyskuu ovat parhaat kuukaudet vahvarunkoisten puiden leikkaamiseksi, jotta vältetään niiden liian voimakas kasvu. Tee se kolmen vuoden välein, mutta älä karsi vahvoja oksia, vaan harvenna ainoastaan latvaa. Myös kivihedelmäpuut, kuten kirsikka- ja luumupuut, ja ns. nesteitä vuotavat puut, kuten koivut, leikataan kesällä, jotta leikkauskohta kuivuu nopeammin.

SYKSY

Osta uusia pensaita ja kasveja

Tee kaikki suuret istutukset syksyllä. Syksyllä on korkeampi ilmankosteus ja kosteampi maaperä, ja kasvit siirtyvät pian lepotilaan talven ajaksi, jolloin ne ehtivät juurtua istutuksen jälkeen. Lisäksi kasvien hankkiminen syksyllä on edullisempaa. Win-win!

Anna lehtien lämmittää kasvejasi

Pudonneet lehdet puhallat helposti haluamaasi paikkaan lehtipuhaltimella. Miksi et antaisi niiden jäädä puiden ja pensaiden ympärille tai pensasaidan alle eristäväksi peitteeksi? Maatuessaan ne myös ravitsevat ja parantavat maaperän multapitoisuutta. Jos sinulla on ruusuja, voit peittää ne kompostimullalla ja kuusenhavuilla. Älä peitä liian tiiviisti! Muutoin varret saattavat mädäntyä.

Talvehtivat perennat

Anna perennojen talvehtia ruukuissa pakkasettomassa, mutta viileässä paikassa. Mielellään päivänvalossa ja säästeliäästi kastellen. Ulkoruukut voidaan kääriä kuitukankaaseen, kuplamuoviin tai muuhun suojaavaan materiaaliin, jotta juuret eivät palellu.

Kastele ikivihreät kasvit

Ikivihreät kasvit, kuten katajat, kuuset, alppiruusut ja tuijat kastellaan hyvin ennen maan jäätymistä. Näin ne selviytyvät paremmin talvesta.

Istuta kevään kukkaloisto

Syksy on täydellistä aikaa kevään kukkasipulien, kuten tulppaanien, krookusten, narsissien, sinililjojen ja lumikellojen istuttamiselle. Älä istuta liian aikaisin, jotta sade ei mädännytä niitä ennen talvea tuloa! Mietitkö, miksi ne pitää istuttaa jo nyt? Juuristoilla on aikaa kehittyä kunnolla talven aikana, jotta ne saavat hyvän alun keväällä.

Syyslannoita ilman typpeä

Mikäli haluat antaa nurmikolle ylimääräisen tehokuurin, voit lannoittaa erityisellä syyslannoitteella, jotta nurmikko kestää paremmin sienitauteja ja kylmyyttä. On tärkeää, ettei lannoite sisällä typpeä, koska kasvien tulisi levätä tähän vuodenaikaan, eikä niitä saisi innostaa kasvamaan. Jos haluat lannoittaa, käytä kaliumia sisältävää lannoitetta, joka tekee kasveista paremmin pakkasta kestäviä.

Leikkaa nurmikko viimeistä kertaa

Ruoho lakkaa kasvamasta, kun lämpötila laskee noin viiteen asteeseen. Leikkaa nurmikko viimeisen kerran ennen talvea n. 4–5 cm:n korkuiseksi. Jos leikkaat nurmikon lyhyemmäksi myös juuristosta tulee lyhyempi, mikä heikentää nurmikon olosuhteita talven aikana.

Älä leikkaa alas koristeheiniä

Koristeheinillä on ontot varret, ja jos ne leikataan, voi sade valua juuristoon, jolloin kasvi mädäntyy tai paleltuu kuoliaaksi.

Pue portaat syysasuun

Saatavilla on useita kasveja, jotka sopivat hyvin portailla sijaitseviin ruukkuihin. Niitä ovat esimerkiksi puksipuu, kanerva, pensastädyke, muratti, talvimarja ja ruukkupuolukka. Havupuista sopivat kauniisti esim. tuija, sypressi, kääpiömänty ja kartiovalkokuusi. Voit myös ripustaa niihin jouluvalot.

TALVI

Esikasvata

Talvi on hyvä aika kasvattaa sisällä taimia, jotka voit istuttaa ulos keväällä ilman lämmetessä.

Kalkitse

Mikäli puutarhassa on paljon sammalta, kannattaa se kalkita noin 4 vuoden välein. Kalkitseminen nostaa nurmikon pH-arvoa, minkä ansiosta sammal ei viihdy yhtä hyvin ja ruoho saa mahdollisuuden kasvaa. Voit kalkita ympäri vuoden, mutta paras aika on syksyllä tai talvella, jolloin sade ja lumi levittävät kalkin tehokkaasti maaperään.

Suojaa puutarha kutsumattomilta vierailta

Suojaa kasvit ja puut kauriilta asettamalla verkot kasvien ympärille ja jyrsijäsuojat puiden runkojen ympärille. CD-levyjen ripustaminen puiden oksille on myös tehokasta. Poimi pudonneet omenat, jotka voivat houkutella kutsumattomia vieraita.

Onnistu unelmien puutarhasi kanssa!

 

suositellut tuotteet

BGA 57
LEHTIPUHALLIN
RMI 422
IMOW ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT

Saatat pitää myös näistä