Vinkkejä & inspiraatiota
Näin muotoilet puuveistoksia moottorisahalla
Haluatko muotoilla puuveistoksia moottorisahalla? Toimi näin!

Näin muotoilet puuveistoksia moottorisahalla

Harkitut moottorisahaviillot muuttavat koko pölkyn upeaksi taideteokseksi. Täältä löydät parhaat vinkkimme päästäksesi alkuun! Aloita harjoitteleminen yksinkertaisilla muodoilla, kuten sydämillä tai tähdillä, ja etene pöllöön tai vaikkapa karhuun! Mikäli olet jo kokenut moottorisahan käyttäjä, opit nopeasti tekniikan. Aloittelijana opit perusasiat harjoittelemalla yksinkertaisempia projektejamme. Aloitetaan!

Mikä puulaji sopii parhaiten?

Tammi – massiivinen ja jykevä puu, joka kestää hyvin kosteutta.
Lehtikuusi – erittäin kestävä puu, jossa on kaunis punertava väri.
Leppä – erittäin pehmeä puulaji, jota on helppo käsitellä. 
Haapa – vaalea puu, josta tulee lähes valkoisia veistoksia.
Koivu – sitkeä ja kevyesti joustava puu, josta on hyvä muotoilla esimerkiksi ohutsiipisiä lintuveistoksia.

Vältettävät puulajit:

Mänty – homehtuu ja halkeilee helposti.
Kuusi – taipuvainen halkeilemaan.
Hedelmäpuut – usein kauniita, mutta kovia ja hankalia työstää. 

Mitä tarvitset?

  • Sopiva pölkky – käytä mielellään kaadetusta puusta ylijäänyttä pölkkyä. Tai muotoile kannosta hieno taideteos sen poistamisen sijaan!
  • Moottorisaha, jossa on lyhyempi ja vähemmän tärinää aiheuttava carving-terälevy. On myös tärkeää, että terälevy on säännöllisesti huollettu.
  • Lyijykynä tai muu kynä, jolla voit luonnostella pölkkyyn.
  • Ruuvipuristimet tai kiristyshihna pölkyn kiinnittämiseksi.
  • Taltta ja vasara.
  • Viila ja hiekkapaperi viimeistelyyn.
  • Ulkokäyttöön sopivat kovavahaöljy ja lakka suojaamaan kosteudelta, homeelta ja halkeilulta.
  • Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: Moottorisahan käyttöön soveltuvat suojavarusteet – viiltosuojahousut, turvakengät jalkasuojuksilla, käsineet, kuulonsuojaimet ja suojalasit.

     

Muotoile pölkystä sydän – 5 vaihetta

Mikäli olet aloittelija, on hyvä aloittaa yksinkertaisesta muodosta, kuten sydämestä. Lopputuloksena on loistava lahja läheisellesi. Vaikkapa ystävänpäivälahjaksi? Toimi näin:


1. Kiinnitä pölkky sahapukkiin kiristyshihnalla. Tee sydänmalli vaikka pahvista ja piirrä se pölkkyyn esim. lyijykynällä.


2. Seuraa piirtämiäsi viivoja ja työskentele alaspäin pienin viilloin, jotta moottorisaha ei juutu kiinni etkä poista liikaa puuta. 


3. Tasoita sydän moottorisahalla liikuttamalla terälevyn kärkeä varovasti reunoja pitkin.


4. Kun olet tyytyväinen muotoon, voit sahata haluamasi paksuisen puukiekon. Miksipä et sahaisi useita, jos pölkkyä riittää?


5. Hio pinta viilalla ja hiekkapaperilla poistaaksesi mahdolliset epätasaisuudet. Lopuksi veistos on hyvä käsitellä kovavahaöljyllä. Viimeistele pinta ulkokäyttöön tarkoitetulla lakalla, kun veistos on täysin kuiva. Lakka suojaa kosteudelta, homeelta ja halkeilulta.


Vinkki!
Voit myös muotoilla jalallisen sydämen, jolloin osa pölkystä jää jalustaksi. Onnea matkaan!

 

Muotoile poro pölkystä ja muutamasta oksasta 

Mikäli haluat luoda jotain, mikä ei vaadi niin paljoa tarkkuutta, sahaa vartaloksi sopivan pituinen puu, asenna neljä tukevaa jalkaa ja etsi ulkoa kaksi poronsarvilta näyttävää oksaa. Valmista!

 

Muotoile pöllö puusta 

Mikäli tunnet olevasi valmis isompaan haasteeseen, voit kokeilla pöllön muotoilemista!

1. Päätä pöllön koko ja valitse sopiva pölkky.


2. Kiinnitä pölkky tukevasti pystyyn ja poista kuori ja uloin puukerros – niin sanottu pintapuu – niin pöllösi tulee veistetyksi vahvasta sydänpuusta. 


3. Piirrä muoto karkeasti pölkkyyn, se helpottaa hahmon muotoilemista moottorisahalla.


4. Aloita pöllön päästä ja jatka sitten vartalon veistämistä karkein vedoin. Muista työstää samaan suuntaan puunsyiden kanssa ja etene hitaasti, mikä lisää tarkkuutta. Tee pieniä veistoja kerrallaan kevyellä kädellä. Astu silloin tällöin muutama askel taaksepäin tarkistaaksesi mittasuhteet kauempaa.


5. Kun perusmuoto on valmis, voit luonnostella kynällä yksityiskohtia kasvojen, siipien ja höyhenten korostamiseksi. Työskentele carving-terälevyisellä moottorisahallasi selventääksesi muotoa entisestään. Silmien ympärillä oleva alue vaatii lisätarkkuutta!


6. Luonnostele siivet taitettuina selkään niin, että ne muodostavat sydämen. Aloita muotoilemalla ulkoääriviivat moottorisahalla


7. Seuraava vaihe on siipien ja pyrstön höyhenten luonnosteleminen. Höyhenten muotoilu on helpointa aloittaa moottorisahalla keskeltä ja edetä sivuille, jos haluaa luoda päällekkäisen vaikutelman. 


8. Nyt on pöllön kynsien vuoro. Pöllöillä on neljä kynttä kummassakin jalassa – kolme eteenpäin ja yksi taaksepäin. Kaikkien kynsien ei tarvitse olla näkyvissä, vaan osa voi jäädä vartalon alle.


9. Muista jättää tarpeeksi tilaa kynsien väliin, jotta voit pyöristää reunat moottorisahalla.


10. Viimeisenä ovat yksityiskohdat. Käytä moottorisahaa, jos se tuntuu mukavalta, tai talttaa ja vasaraa. Viimeistele viilalla ja hiekkapaperilla saadaksesi tyylikkään lopputuloksen. Muista harjata pois kaikki irtonaiset puupalat nähdäksesi paremmin, kuinka pöllön muoto tulee esiin.


11. Melkein valmista! Suojaa puu esim. kovavahaöljyllä ja viimeistele veistos ulkokäyttöön tarkoitetulla lakalla, kun se on täysin kuiva. Lakka suojaa kosteudelta, homeelta ja halkeilulta. 

Onnea matkaan veistoksiesi kanssa!
 

suositellut tuotteet

MSA 60 C-B
MOOTTORISAHA
MSA 70 C-B
MOOTTORISAHA

Saatat pitää myös näistä