Vinkkejä & inspiraatiota
Näin kaadat puun moottorisahalla

Näin kaadat puun moottorisahalla

Mitä tulee ottaa huomioon, kun kaataa puun moottorisahalla puutarhassa? Arboristi Viktoria Carsten kertoo 8 helppoa vaihetta halkaisijaltaan enintään 15 senttimetrin puun kaatoon. Ennen kuin aloitat: Varmista aina, että sinulla on lupa puunkaatoon.

VAIHE 1: Käytä oikeita varusteita

Turvallisuus on erittäin tärkeää moottorisahan kanssa työskennellessä. Käytä aina suojakäsineitä sekä vaatteita ja saappaita, joissa on hyvä viiltosuojaus.

 • Moottorisaha
   
 • Visiirillinen kypärä ja kuulonsuojaimet
  Kuulonsuojaimet voi jättää pois, jos käytät akkukäyttöistä moottorisahaa.
   
 • Viiltosuojahousut
   
 • Takki
   
 • Turvakengät
   
 • Suojakäsineet
   
 • Merkintäspray

VAIHE 2: Tarkista ympäristö 

Mihin suuntaan puu on paras kaataa? Tarkista, että ympäristö on esteetön ja etteivät lapset tai lemmikkieläimet loukkaannu. Täytyykö pensaita raivata pois? Onko lähistöllä leikkimökki tai trampoliini, jotka sinun tulee ottaa huomioon? Tarkastele lähemmin puuta ja maan kaltevuutta. Kaltevuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan puu kaatuu luonnollisesti. Tuulen voimakkuus ja suunta vaikuttavat myös. Tuuleeko liian kovaa? Kaada puu joku toinen päivä!

VAIHE 3: Määritä kaatumisalue kirvestempulla

Kun olet varmistanut sopivan suunnan puunkaadolle, määritä kaatumisalue kirvestempulla arvioidaksesi mihin kohtaan latva osuu. Tämä vaihe on erityisen tärkeä, jos lähellä on tavaroita tai rakennuksia, jotka voivat vahingoittua, mikäli arvioit puun korkeuden väärin.

 1. Pidä kirvestä tai vastaavan pituista keppiä edessäsi käsivarsi suorana. 
 2. Suuntaa kirves/keppi puuhun, sulje toinen silmä ja peräänny, kunnes kirves/keppi näyttää yhtä pitkältä kuin puu.
 3. Puunlatva päätyy todennäköisesti juuri siihen kohtaan! Varmista, että sinulla on hieman ylimääräistä tilaa sekä sivuilla että edessä. 
 4. Merkitse kohta merkintäspraylla tai vastaavalla. 


VAIHE 4: Määritä turvallinen alue

Arvioituasi kaatumisalueen määritä myös turvallinen alue, jolle siirryt loukkaantumisriskin välttämiseksi heti puun alkaessa kaatua.


VAIHE 5: Tähtää kaatomerkin avulla

Kaatuuko puu haluamaasi suuntaan? Tähtää merkintäspraylla merkitsemääsi kohtaan asettamalla terälevy puuta vasten. Käytä apuna moottorisahassa olevaa kaatosuunnan näyttäjää tähdätessäsi.


VAIHE 6: Tee kaatolovi

Nyt on aika aloittaa sahaaminen! Kaatolovi määrittää, mihin suuntaan puu kaatuu. Tee vino yläsahaus n. 70–80° kulmassa. Merkitse suunniteltu viilto tarvittaessa kynällä etukäteen. Kaatoloven leikkuusyvyyden tulee olla enintään 20% puun halkaisijasta. Sahaa alasahaus vaakasuoraan niin, että se tulee yläsahauksen kanssa kohdakkain samalla puolella.


VAIHE 7: Tarkista kaatosuunta

Aseta terälevy viiltoon ja tarkista moottorisahan kaatosuunnan näyttäjän avulla, että kaatosuunta on edelleen oikea.

VAIHE 8: Aika kaataa puu 

Varmista, että ympäristö on esteetön. Sahaa sen jälkeen vaakasuora viilto – ns. kaatosahaus – vastakkaiselta puolelta. Tähtää alempaan kaatoloveen ja jätä väliin pitopuu, jonka paksuus on n. 10% puun halkaisijasta.


Eikö puu kaadu? Tönäise sitä vähän tai lyö kaatokiila kaatokoloon. Siirry sen jälkeen turvalliselle alueelle heti, kun puu alkaa kaatua! 

Muista: Turvallisuus ennen kaikkea! Anna arboristin kaataa puu, jos tunnet itsesi epävarmaksi.

Onnea puunkaatoon!
 

Saatat pitää myös näistä