Vinkkejä & inspiraatiota
Miten robottiruohonleikkuri vaikuttaa biologiseen monimuotoisuuteen?
Näin robottiruohonleikkuri vaikuttaa biologiseen monimuotoisuuteen

Miten robottiruohonleikkuri vaikuttaa biologiseen monimuotoisuuteen?

Puutarhat, puistot ja viheralueet muodostavat suuren osan pinta-alastamme, ja on tärkeää pitää niistä huolta. Ei vain siksi, että ne pysyvät kauniina, vaan myös siksi, että ne tarjoavat hyvän elinympäristön hyönteisille, eläimille ja kasvilajeille. Monien vuosien ajan on puhuttu siitä, että robottiruohonleikkurilla on kielteinen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen.

Saksan University of Hohenheimin tutkimustulos osoittaa nyt päinvastaista. Aiempien käsitysten mukaan robottiruohonleikkuri luo yksitoikkoisia viheralueita ja häiritsee luonnon monimuotoisuutta. Tutkimuksen jälkeen voitiin kuitenkin todeta, että oikealla tavalla käytettynä robottiruohonleikkuri ennemminkin antaa yrteille ja muille kasveille paremman mahdollisuuden menestyä.

Tavallinen ruohonleikkuri keruusäiliöllä imaisee sisäänsä ruohon/muut kasvit ja katkaisee ne, kun taas robottiruohonleikkuri leikkaa säännöllisesti vain muutaman millimetrin kerrallaan. Sen etuna on, että ruohosilppu putoaa takaisin nurmikolle ja toimii lannoitteena.

Tutkimus osoitti myös, että kasvit sopeutuvat robottiruohonleikkurin päivittäiseen leikkuuseen ja kasvavat enemmän leveyttä kuin korkeutta. Ota huomioon istutuksesi, kuten perennaryhmät tai vastaavat, ja varmista robottiruohonleikkuria asennettaessa, että ne saavat kasvaa rauhassa. 

5 vinkkiä biologisen monimuotoisuuden lisäämiseen puutarhassasi:

 1. Istuta kukkapenkkeihin kukkivia kasveja – valitse mielellään kasveja, jotka kukkivat sesongin eri aikoina. Näin pölyttäjät ja muut eläimet saavat ruokaa ympäri vuoden.
   
 2. Anna osan puutarhasta kasvaa villinä. Luo robottiruohonleikkurilla leikkuuvyöhykkeitä ja käytäviä, joissa ruoho jätetään korkeaksi ja tietyt alueet jätetään rauhaan.
   
 3. Jätä tontin rajalle pieni nurmikaistale, jonka annat kasvaa vapaasti. Näin saat helposti vaihtelevan korkuisia nurmialueita puutarhaan.
   
 4. Rakenna oma komposti. Se on hyödyksi sekä kasvistolle että eläimistölle.
   
 5. Hanki tai tee itse oma hyönteishotelli. Mikäli haluat tehdä sen vielä helpommaksi, jätä hyönteisille puupino. 

suositellut tuotteet

iMOW® 5 EVO
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT
iMOW® 5
ROBOTTIRUOHONLEIKKURIT

Saatat pitää myös näistä