Vinkkejä & inspiraatiota
Kasvata pienessä tilassa – vinkkejä pieniin puutarhoihin ja parvekkeille
Puutarhaviljely pienessä tilassa

Kasvata pienessä tilassa – vinkkejä pieniin puutarhoihin ja parvekkeille

Haaveiletko kukoistavasta puutarhasta tai vihreistä maustekasveista parvekkeella, mutta tilaa on vain vähän? Älä huoli, muutaman fiksun vinkin avulla pienikin rivitalopiha, ulkotila tai parveke muuttuu kukoistavaksi keitaaksi – sekä sinulle itsellesi että tärkeille pölyttäjille. Täältä löydät parhaat vinkkimme tilan maksimoimiseksi parhaalla tavalla. 

Suunnittele
Mikäli tilaa on vähän, kannattaa valita kasveja, jotka voidaan kasvattaa pienissä ja vähän tilaa vievissä astioissa. Suunnittele puutarha-alue ennen istutuksen aloittamista. Valitse kompakteja kasveja, jotka sopivat sekä aurinkoiseen että varjoisaan puutarhaan tai parvekkeelle.

Hyödynnä eri korkeuksia 
Yleensä ajatellaan, että kasvit tulee istuttaa pitkään riviin. Muista myös säleiköt, köynnöskasvit, tikapuut ja hyllyt. Kaikki mikä nostaa kasvillisuuden ylös kehystää pientä aluetta ja tekee siitä rehevän näköisen. Käsistään kätevälle henkilölle tämä on myös täydellinen tilaisuus nikkaroida itse mieleisensä hylly. Muista hyödyntää myös jo olemassa olevaa korkeutta – kuten terassin portaita.  

Pyörälliset astiat
Käytä pyörällisiä ruukkuja ja säilytysastioita. Ne helpottavat kasvien siirtämistä auringonvalon ja varjon maksimoimiseksi, ja niiden avulla muutat myös helposti puutarhan ilmettä.

Käytä kaiteita
Hyödynnä parvekkeen ja portaiden kaiteet ja ripusta kukkakorit ja -laatikot niihin. Kukat antavat myös hyvän näkösuojan, ja saavat parvekkeen näyttämään kutsuvalta ulkoa päin. Sade hoitaa myös osan kastelusta. 

Kaunista ja toimivaa 
Haaveiletko hedelmäpuista, marjapensaista, kasvimaasta ja kukkaparatiisista? Niiden yhdistelmä toimii parhaiten. Ole siksi tarkkana valitessasi maustekasveja ja vihanneksia viljelmääsi varten. Esimerkiksi sitruunatimjami ja minttu ovat molemmat kauniita, ja niiden sato on helppo kerätä. Kauniita ja syötäviä kukkia on runsaasti, kuten kehäkukka ja krassi. Myös pölyttäjät arvostavat paljon näitä kasveja. Mansikoita, metsämansikoita ja mustikoita voi kasvattaa myös pienessä tilassa. Ne antavat ihanasti väriä ja maistuvat hyvältä. 

Istuta perennoja
Mikäli et halua istuttaa uusia kasveja joka sesonki, valitse monivuotisia kasveja, niin kutsuttuja perennoja, jotka kasvavat uudelleen joka vuosi. Perennat kukkivat usein pitkään, joten valitse myös eri vuodenaikoina kukkivia kasveja. Saat kauniita eri lajikkeita ympäri vuoden, ja mehiläiset ja muut pölyttäjät saavat ravintoa. Täydennä keittiöpuutarhaasi perennoilla, kuten pallo-ohdakkeella, siperiankurjenmiekalla, isomaksaruoholla, laventelilla, kevätsipulilla ja kanervalla. 

Istuta yhteen
Älä jätä valitsematta monia kasveja, vaan istuta ne yhteen. Laajenna keittiöpuutarhaasi yhdistämällä rohkeasti erilaisia maustekasveja, vihanneksia ja yhteensopivia kasveja. Yhteensopivia kasveja voi istuttaa sekä pienelle kasvimaalle että lavakaulukseen. 

Yhdistä isoja ja pieniä
Istuta rohkeasti näyttäviä kukkia, esimerkiksi auringonkukkia. Yhdistä niihin paljon vihreää luodaksesi vehreän ja ihanan keitaan. Sama koskee ruukkujen ja lavakaulusten valintaa. Valitse eri kokoja ja muotoja luodaksesi eloisan tilan. 

Kasvihuone pieneen tilaan
Haaveiletko kasvihuoneesta? Kannattaa aloittaa pienestä kasvihuoneesta. Lavakauluksen päällä oleva pieni kasvihuone mahdollistaa kasvatuksen pienessä puutarhassa tai ulkotilassa. Kasvihuone sopii kasvatuksesta pitäville, koska kasvatuksen voi aloittaa aikaisemmin uuden sesongin alussa ja kasvit ovat suojassa, kun alkaa taas kylmetä. Lasitettu parveke tai ulkotila voi myös toimia kasvihuoneen tapaan – kätevä 2-in-1-ratkaisu.
 

Saatat pitää myös näistä