Vinkkejä & inspiraatiota
Hedelmäpuiden hoito: puiden leikkausopas
Hedelmäpuiden leikkaaminen

Hedelmäpuiden hoito: puiden leikkausopas

Hedelmäpuiden kasvattaminen puutarhassa on sekä ihanaa että myös erittäin kaunista – omenat, päärynät tai muut hedelmät ovat saatavilla heti ikkunan takana. Puut tarvitsevat asianmukaista hoitoa kukoistaakseen, tuottaakseen hedelmiä ja voidakseen hyvin, ja leikkaaminen on tärkeä osa hoitoa. Olemme keskustelleet Levande Landskapin Helena Edmanin ja Fabian Mebusin kanssa. He ovat alan asiantuntijoita, ja heidän avullaan olemme koonneet lyhyen oppaan siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon onnistuakseen hedelmäpuiden leikkaamisessa.

Lue ohjeet ennen leikkaamisen aloittamista 

Ennen kuin aloitat leikkaamisen, on tärkeää ymmärtää, miten puut käyttäytyvät ja selvittää, mitä leikkaamisella halutaan saavuttaa. Haluatko ensisijaisesti luoda kauniin puun, maksimoida sadon tai ehkä vain voida ripustaa riippumaton? Aloita asettamalla hedelmäpuullesi tavoite. Etkö ole leikannut aiemmin? Aloita lukemalla leikkaamisesta. Aiheesta on saatavana monia hyviä kirjoja, tai voit hakea apua asiantuntijalta tai vaikka osallistua leikkauskurssille!

 

Eri hedelmäpuiden väliset erot

Kasvuerot ja leikkaustarpeet vaihtelevat eri hedelmäpuiden välillä. Omenapuut luovat paljon yksivuotisia versoja, niin kutsuttuja ”vesiversoja”, jos niitä leikataan liian voimakkaasti. Päärynäpuu taas kasvaa yleensä pystysuoraan ja vaatii erilaisen leikkuumenetelmän kuin omenapuu. Kivihedelmäpuita, kuten esim. luumupuita, ei usein tarvitse leikata ollenkaan, mutta joskus niitä saattaa joutua karsimaan, jotta luumuja ei tule liikaa.

Eri hedelmälajikkeiden välillä saattaa myös olla eroja. Suhteellisen yleisiä omenalajikkeita on esimerkiksi yli 250, ja niiden erottaminen toisistaan on erittäin vaikeaa. Kannattaa siis käydä ammattitaitoisen pomologin luona selvittämässä, millainen lajike sinulla on, ja tutustua tämän jälkeen juuri siihen lajikkeeseen. Filippa on esimerkiksi yleinen omenalajike, jossa omenat kasvavat kaukana oksissa ja puu antaa hieman ”epäsiistin" vaikutelman. Mikäli leikkaat kaikki oksat tällaisesta puusta, omenoita ei tule. Joillakin lajikkeilla saattaa kestää vuosia, ennen kuin ne alkavat tuottamaan hedelmiä. Gravenstein on lajike, joka yleensä tuottaa hedelmiä myöhään. Ensimmäiset hedelmät voivat tulla vasta kymmenen vuoden kuluttua istutuksesta, ja vanhat lajikkeet tuottavat usein hedelmiä vain joka toinen vuosi. On paljon muitakin asioita, joiden tulee olla kunnossa. Puu ei saa paleltua eikä altistua liialle tuulelle, sen tulee pölyttyä sekä saada riittävästi vettä kesällä.

 

Älä leikkaa liikaa

Liiallinen leikkaaminen voi vahingoittaa puun terveyttä sekä tuhota sen kyvyn muodostaa uusia oksia ja tuottaa hedelmiä. Liika leikkaaminen voi johtaa myös siihen, että taudit ja tuholaiset pääsevät puuhun, mikä haurastuttaa puuta ja lyhentää sen elinikää. Varo myös leikkaamasta liikaa, jos puuta ei ole leikattu pitkään aikaan. Hyvä nyrkkisääntö on leikata enintään kolmasosa puun latvaversosta ja jatkaa leikkaamista seuraavana vuonna. Vältä yleisesti varsityökalujen käyttöä, mutta hyvällä pitkävartisella oksasahalla ulotut leikkaamaan uloimmat oksat kiipeämättä puuhun, eikä synny vaaraa, että putoat ja loukkaannut. Leikattuasi jonkun aikaa on tärkeää tarkastella puun muotoa ja tasapainoisuutta kauempaa. Kun olet valmis, tiedät mitkä uudet ja vanhat oksat haluat säilyttää. Näin saat kauniin ja pitkäikäisen puun.

 

Vältä isoja haavoja

On erittäin tärkeää, ettei puuhun jää liian isoja leikkaushaavoja, jotka eivät ehkä koskaan parane. Paksut oksat (halkaisija yli 10 cm) tulee siksi jättää asiantuntijan leikattaviksi. Kannattaa aloittaa poistamalla kuolleet ja vaurioituneet oksat, jotta näet helpommin, mitkä oksat tulee säilyttää. Ole aina erittäin varovainen leikatessasi – oksa tulee leikata juuri niin sanotun oksakauluksen, rungon ja oksan välisen poimuttuneen alueen, ulkopuolelta.

Vältä myös nämä tavalliset virheet

  • Leikkaaminen silmujen puhkeamisen aikaan (huhti–kesäkuu). Puussa on silloin eniten mahlaa, joten oksat halkeavat helposti ja silmut putoavat.
  • Väärien oksien säilyttäminen. Säilytä ensisijaisesti oksat, jotka kasvavat ulospäin eivätkä mene ristiin, jotta säilytetyt oksat saavat hyvin valoa.
  • Oksantynkien/oksatappien jättäminen, niin kutsutut koukut. Niistä tulee helposti kulkuväylä sieni-itiöille, jotka voivat vahingoittaa puuta. Leikkaa sen sijaan oksa aivan oksakauluksen ulkopuolelta. 
  • Leikkaamista ei aloiteta poistamalla vaurioituneet, toisiaan vasten hankaavat tai latvuksen sisällä kasvavat oksat. Nämä oksat estävät uusien oksien kasvun ja voivat myös levittää tauteja puuhun.

 

Mitä työkaluja kannattaa käyttää?

Hedelmäpuiden leikkaamisessa on tärkeää käyttää teräviä ja puhtaita työkaluja vaurioiden ja tautien minimoimiseksi. Hyvä työkalusarja sisältää tehokkaat oksasakset pienille oksille, oksasahan sekä akkukäyttöisen oksaleikkurin paksuille oksille. Mikäli sinulla on kokemusta puiden kaatamisesta, voit käyttää tarvittaessa moottorisahaa paksujen oksien leikkaamiseen.

Leikkaaminen on käsityötä, joka vaatii tietoa ja kokemusta, mutta puun oikealla valmistelulla ja ymmärtämisellä voit maksimoida sen potentiaalin ja nauttia runsaista sadoista tulevina vuosina. Leikkaaminen on myös erittäin hauskaa! Lue ajan kanssa ja huolellisesti, opi tekemällä ja aloita varovaisesti kokeilemalla.

Lue lisää Helenasta, Fabianista ja Levande Landskapista (ruotsiksi) täältä


 

SUOSITELLUT TUOTTEET

GTA 26
Kompakti akkusaha
HTA 66
akkukäyttöinen oksasaha

Saatat pitää myös näistä